ECADs generalsekreterare inbjudan att diskutera cannabis och droglagar i Breaking News på kanal 5.

ECADs generalsekretare medverkade i början av maj i programmet Breaking News på Kanal 5 i en debatt mot Miljöpartisten Anders Schröder om legalisering av cannabis.

Debatten kan ses på länken nedan i avsnitt 35.

https://www.dplay.se/program/breaking-news

Breaking News är en blandning av nyhetsprogram och underhållningsprogram. Upplägget färgades starkt av det senare. Både jag själv och min med/mot debattör uppfattade debatten som ganska oseriös med väldigt lite tid att utveckla resonemangen. Debatten bestod av fyra ronder som skulle poängsättas av en jury bestående av tre kända personer.  Det är knappt ens värt att kommentera sakinnehållet i debatten eller de ganska godtyckliga juryutlåtandena med tanke på att så lite hann sägas. Mer intressant är att kommentera programupplägget och programledarna.

Fredrik Wikingsson var som väntat partisk och för att legalisera cannabis. Programmet var inramat med en bild på den amerikanska artisten Snoop Dogg rökandes cannabis hängandes bakom gästerna. Wikingsson inledde med att beskriva debatten som om det vore den hetaste frågan svenska folket har att ta ställning till just nu och att hela svenska folket står och väger i frågan. ”Alla smarta människor” står bakom en legalisering menade han även.

Detta är objektivt sett fel. 9 av 10 svenskar står tydligt bakom en restriktiv syn på narkotika och vill inte ha ytterligare droger lagliga, kommersialiserade och kulturellt accepterade jämte tobak och alkohol enligt en SIFO undersökning gjord 2015.

Min gissning är att det är främst för personer som Fredrik Wikingsson, som utifrån en priviligierad position i media och kändisvärlden och som dessutom tycks gilla cannabis, som legalisering utgör en extremt viktig fråga. För resten av oss är det inte en särskilt stor fråga.

Att tycka är en sak. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet gäller även dem som vill legalisera cannabis. Att göra är något annat. Filip och Fredrik har gästat den amerikanska komikern Doug Bensons program som huvudsakligen går ut på att röka cannabis och bli hög. Vem över 30 ser på det? Året hade lika gärna kunnat vara 1950 och de kunde suttit där med varsin cigarett i handen och skämtat om vilket märke som är bäst eller hur de avnjuter sina favoritcigaretter till vandringen i bergen eller mot en vacker solnedgång. Allt filmat och betalt av tobaksjättarna.

I veckan därpå var det dags för rond 2. Denna gång var det Filip Hammar som bjöd in undertecknad för att kommentera det ”hot mot kulturen” som svenska droglagar utgör och som skrämmer bort världsstjärnor från att besöka Sverige. Med i studion var även artisten och skådespelaren Ted Åström som enligt Hammar i vinjetten skulle ”försvara haschet” genom att berätta om att han vid något tillfälle hjälpt en internationell artist att köpa hasch i Sverige på 60-talet. Programidén föll platt till marken när Ted berättade att han tog avstånd från droger och gick med i föreningen artister mot droger på 80-talet.

Filip fick märkbart svårt att förklara varför amerikanska kändisar ska stå över lagstiftning som 91 % av svenska folket står bakom. Klarar inte amerikanska kändisar av att inte använda narkotika under de 12 eller 24 timmar de är i Sverige har de ganska allvarliga problem. Att Sverige eventuellt går miste om en spelning av Snoop Dogg må så vara.

Programmet kan ses på länken nedan, avsnittet 39.

https://www.dplay.se/program/breaking-news

Debatten om cannabis är inte en särskilt politisk fråga. Under fernissan av politiska argument vilar ett kulturellt uttryck för viljan att berusa sig och att samhället ska ha större acceptans för en hedonistisk livsstil. I dessa två program har denna kulturella skillnad mellan den breda allmänheten och en del av den medialt och kulturellt urbana eliten visat sig tydlig.

Erik Leijonmarck, generalsekreterare ECAD